Spelt

Spelt - food4fitamsterdam

Als het gaat om voedingswaarde wordt van spelt van alles (op internet) gezegd; het zou hoger in voedingsstoffen zijn, vezelrijker, hoog in eiwit, veel vitaminen en mineralen bevatten dan tarwe.

Uit de meeste studies blijkt dat het eiwitgehalte van spelt gemiddeld genomen iets hoger ligt dan dat van tarwe. Ook het vetgehalte lijkt gemiddeld genomen iets hoger, al blijkt dit niet uit alle onderzoeken. Het voedingsvezelgehalte is gemiddeld genomen vergelijkbaar. De resultaten van alle speltrassen vallen op vrijwel alle onderdelen binnen de range van de zomer- en wintertarwes.

Gemiddeld genomen is de voedingswaarde van tarwe en spelt vergelijkbaar. De verschillen met bijvoorbeeld haver en rogge zijn veel groter. Rogge is bijvoorbeeld hoger in vezel (15 g/100 gram voor rogge en 12 gram per 100 gram voor tarwe) en haver is weer hoger in eiwit (16 a 17 gram per 100 gram voor haver vergeleken met 12 a 13 gram per 100 gram voor tarwe). Daarnaast geldt, net als voor tarwebrood, dat ook speltbrood de meeste voedingsstoffen bevat als er volkorenmeel van spelt in wordt gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *